Aanplanting eerste voedselbos in Park Groot Schijn

Aanplanting eerste voedselbos in Park Groot Schijn

Stad en Klimplant vzw planten samen voedselbos Boskruit in Deurne

Vrijwilligers van Klimplant vzw startten op zondag 5 en zondag 12 maart met de aanplanting van het eerste Antwerpse voedselbos, in samenwerking met stad Antwerpen. Voedselbos Boskruit telt 1300m² en ligt in Park Groot Schijn in Deurne. Met deze aanplanting creëren ze een groene en toegankelijke ontmoetingsplek, waar bezoekers kunnen ontspannen en allerlei eetbare planten kunnen ontdekken.

Voedselbos Boskruit is het eerste openbaar voedselbos in de stad en is 1300m² groot. Stad Antwerpen en Klimplant vzw planten dit voedselbos in Park Groot Schijn in Deurne, dat na onderzoek de meest geschikte plek bleek. Het park is mooi en rustig, beschikt over de nodige open ruimte en is vlot bereikbaar vanuit de binnenstad. Het domein sluit ook aan op het groene gebied Ertbrugge.

Schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar: “Wij willen met dit voedselbos een open en toegankelijke ontmoetingsplaats creëren voor elke Antwerpenaar. Hier leert jong en oud wat de natuur allemaal te bieden heeft en kunnen bezoekers proeven, spelen, en ontspannen in het groen. De samenwerking tussen de stad, het burgerinitiatief Klimplant vzw en de vrijwilligers uit de buurt is uniek. Ontwerp, aanplanting en onderhoud, we doen het allemaal samen.”

Verschillende functies

Het beheer van dit bos gebeurt collectief en ecologisch, met een opbouw in verschillende lagen. In meerdere plantseizoenen worden er nieuwe planten toegevoegd en na enkele jaren kan er al geoogst worden.

In de toekomst zal het voedselbos uitgroeien tot een inspirerende en educatieve plek voor kinderen en jongeren. Zij zullen tijdens leer- en meewerkdagen kunnen leren hoe bomen en struiken groeien en vermeerderen, hoe je vruchten en noten kan oogsten en verwerken tot een lekkernij, en welke dieren zich thuis voelen in zo’n bos en waarom.

Ook heeft dit voedselbos op lange termijn een positieve impact op het klimaat, onder meer door verkoeling en vergroting van de lokale biodiversiteit. Door de aanwezigheid van verschillende soorten eetbare planten zal dit voedselbos dieren aantrekken zoals vogels, insecten, bijen, egels, … Die dieren bestuiven dan weer planten uit de omgeving, wat zorgt voor een grotere opbrengst van noten, bessen, en vruchten.

Vlekkenplan voedselbos Boskruit
Vlekkenplan voedselbos Boskruit

Samenwerking stad en Klimplant vzw

Stad Antwerpen sloot een ondersteuningsovereenkomst af met Klimplant vzw, een afkorting voor Klimaatplatform Antwerpen. Dit burgerinitiatief werkt met geëngageerde vrijwilligers die inzetten op concrete initiatieven rond de thema’s ecologie en duurzaamheid binnen de stedelijke omgeving.

De stad stelt een stuk grond ter beschikking en biedt ondersteuning bij de realisatie van het project. Denk hierbij aan watervoorziening, aankoop plantgoed, technisch advies, transporten, … Klimplant vzw staat in voor de praktische realisatie, het ontwerpplan, de effectieve aanplanting en de opvolging van het beheer. De vrijwilligers maken onderling praktische afspraken over de aanleg en het beheer van het voedselbos.

Carlijn Hertoghs, Klimplant vzw: “Met de eerste bomen in ­­de grond kan dit eetbaar experiment nu echt beginnen groeien. Dit voedselbos komt er dankzij tientallen vrijwilligers die zich al enkele jaren inzetten voor zo’n plek in Antwerpen. We zijn de stad heel dankbaar voor deze kans! Hier bouwen burgers samen aan meer toegankelijk groen in Antwerpen, waar iedereen letterlijk de vruchten van kan plukken. Wie geïnteresseerd is om Boskruit mee uit te bouwen, kan zich bovendien nog steeds aanmelden via onze website www.boskruit.be.

Beeldmateriaal van de aanplanting is te vinden in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door pers.

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar
Carlijn Hertoghs Coördinator bij Klimplant vzw

Copyright headerbeeld: Dries Luyten

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.