Aangepaste parkeerzones en -tarieven vanaf maandag 3 oktober

Aangepaste parkeerzones en -tarieven vanaf maandag 3 oktober

Ook parkeervergunningen te koop voor bepaalde ondernemingen

Vrijdag 30 september 2022

Om de parkeerdruk op straat te verlichten, voert stad Antwerpen vanaf maandag 3 oktober enkele wijzigingen door op het vlak van parkeren voor bezoekers. Bezoekers van de lichtgroene zone zullen maximum 3 uur kunnen parkeren en moeten betalen tot 22 uur. Bovendien komt er een uitbreiding van die lichtgroene zone. Daarnaast zullen de parkeertarieven worden geïndexeerd. Bijkomend zullen bepaalde ondernemingen een speciale parkeervergunning voor één of meerdere tariefzones kunnen aankopen, voor het uitvoeren van werkzaamheden.

Antwerpen breidt de lichtgroene parkeertariefzone uit vanaf maandag 3 oktober: een strook van huidige donkergroene gebieden tussen de Leien en de Singel wordt dan lichtgroen. Bovendien zullen bezoekers daar vanaf dan maximaal 3 uur kunnen parkeren, en betalen ze tot 22 uur, net als in de rode zone (centrum Antwerpen). De AN-codes in de lichtgroene zone, die gebruikt worden bij het betalen via sms of app, zullen mee wijzigen. De verschillende parkeerapps krijgen een automatische update.

De nieuwe lichtgroene zone
De nieuwe lichtgroene zone

Voor langparkerende bezoekers wordt het goedkoper om te parkeren in de betaalparkings in de stad of in de park and rides (P+R) aan de rand van de stad. Zo daalt de parkeerdruk en kunnen bewoners en kortparkerende bezoekers gemakkelijker een parkeerplaats vinden op straat. Hierdoor vermindert ook het zoekverkeer naar parkeerplaatsen op straat.

Op www.parkereninantwerpen.be staat een nog gedetailleerdere kaart, met alle tariefzones. Klik hier voor rechtstreekse downloadlink.

Nieuwe parkeertarieven

Vanaf maandag 3 oktober zullen de parkeertarieven in Antwerpen worden geïndexeerd; zowel voor parkeren op straat als in de publieke betaalparkings in beheer van de stad (parking Rijnkaai, parking Spoor Oost en parking Zuiderterras). De laatste indexering van die parkeertarieven vond plaats in januari 2020. De aanpassing zal zich baseren op de prognoses van het Federaal Planbureau, dat de inflatie tussen begin 2020 en september 2022 schatte op 12,76%. Het tarief in elke zone zal dus met dat percentage aangepast worden. Dat geldt ook voor parkeervergoedingen op de betaalparkings in beheer van de stad, en ook de parkeerretributie, voor wie niet of te weinig betaalt, zal worden geïndexeerd, van 39 euro naar 44 euro.

Alle informatie over de huidige en nieuwe parkeerzones en tarieven is te vinden op www.parkereninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Parkeervergunning voor ondernemingen

Bepaalde ondernemingen of beroepscategorieën, die op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad, zullen vanaf maandag 3 oktober een speciale prepaid parkeervergunning kunnen aankopen voor één of meerdere tariefzones. Daarmee kunnen ze ook in zones met een parkeerduurbeperking langer dan 3 uur parkeren.

Meer informatie over de parkeervergunning voor ondernemingen is te vinden op www.parkereninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.


In de mediagalerij vindt u de foto en het plannetje uit dit persbericht. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: Frederik Beyens

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.