87 basisscholen gaan vanaf september voor aanbod gezonde voeding

87 basisscholen gaan vanaf september voor aanbod gezonde voeding

Tussen 1 februari en 31 maart van dit jaar konden alle Antwerpse basisscholen een toelage aanvragen voor het aanbieden van gezonde voeding aan hun leerlingen. 87 basisscholen schreven zich nu al in, goed voor meer dan 20.000 leerlingen. Deze scholen starten daarmee vanaf september. Scholen die nog niet intekenden in de eerste inschrijvingsronde, kunnen in september een toelage aanvragen om te starten in januari 2023. Met dit project ‘Smakelijke School’ zet stad Antwerpen in op het welzijn van alle kinderen, met als doel gezondheidswinsten op korte en lange termijn, en betere leerprestaties.

Sommige kinderen eten onvoldoende gezond, ontbijten niet of krijgen een lege brooddoos mee naar school. Met ‘Smakelijke School’ zet de stad daarom in op voedzame schoolmaaltijden.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Gezonde maaltijden hebben heel wat voordelen en een positieve impact op leerlingen, hun ouders en de school zelf. Zo kunnen kinderen energieker deelnemen aan de lessen en zijn ze meer geconcentreerd. Goed voor de leerprestaties, maar daarnaast ook voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Het aanbod is dus zowel interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, als voor gezinnen met tweeverdieners.”

87 scholen starten als Smakelijke School

Na een reeks proefprojecten rolde de stad het project uit voor alle Antwerpse basisscholen. Zij konden tussen 1 februari en 31 maart een eerste keer intekenen op een toelage voor het organiseren van gezonde voeding op hun school.

87 scholen vroegen intussen de toelage aan, goed voor 20.689 leerlingen. Vanaf september zullen zij een gezonde maaltijd kunnen aanbieden aan hun leerlingen. De school bepaalt zelf de samenstelling van het aanbod: dat kan bestaan uit een voedzaam ontbijt, soep, een gezonde lunch of een gezond tussendoortje. Ook de partner waarmee de scholen in zee gaan, kunnen ze vrij kiezen. Daarbij hebben ze de optie om gebruik te maken van de pool van leveranciers die de stad aanlegde.

Schepen Beels: “Ik ben blij dat we vanaf september al samen met 87 scholen gezonde maaltijden op gang trekken, goed voor meer dan 20.000 leerlingen. Tegenover de proefprojecten is dit een grote opschaling, een hele onderneming dus voor zowel de scholen, onze diensten als de betrokken partners. Op termijn hopen we natuurlijk dat alle basisscholen gebruik zullen maken van dit toelageaanbod en we zo hun in totaal 65.000 leerlingen van een gezonde maaltijd kunnen voorzien op school.”

Tweede aanvraagronde

Scholen die nog geen toelage hebben aangevraagd, krijgen opnieuw de kans tussen 15 augustus en 30 september. Na goedkeuring van hun aanvraag kunnen zij dan halverwege het schooljaar, in januari 2023, starten als Smakelijke School.

Smakelijke School is een netoverschrijdend en stadsbreed project voor alle kleuter- en lagere scholen in Antwerpen. De stad maakte bij het begin van de legislatuur in totaal 40 miljoen euro vrij voor de uitrol van het project. Scholen die intekenen op een toelage, krijgen een subsidie per kind. De stad gaat daarbij uit van gemiddeld 1 euro per kind per dag, rekening houdend met een sociale correctie voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming.


In de mediagalerij vindt u het headerbeeld van dit persbericht. Opgelet, deze foto is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.