850.000 bezoekers voor The Tall Ships Races in Antwerpen

850.000 bezoekers voor The Tall Ships Races in Antwerpen

Bezoek van zeilschepen zorgde samen met Bollekesfeest voor topweekend in de stad

The Tall Ships Races, die Antwerpen voor de zevende keer aandeden, zorgden voor een grote volkstoeloop in de stad. Een veertigtal schepen ligt van vrijdag tot maandag aangemeerd in de stadshaven, verspreid in de dokken rond het MAS en in het Kattendijkdok, en aan de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen. Tegelijkertijd vond het Bollekesfeest plaats op de Grote Markt en de Groenplaats. Op de twee evenementen samen kwamen 850.000 bezoekers de sfeer in Antwerpen opsnuiven, de kathedralen van de zee bewonderen en genieten van optredens, vuurwerk, lekker eten en drinken.

Niet alleen de prachtige schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten vielen in de smaak. Zo was er de traditionele Crew Parade, die zaterdag in optocht ging vanaf het Zuiderterras, via de Kaaien, langs het MAS tot aan het Havenhuis. Ook de liveconcerten aan het Zaha Hadidplein en het Steenplein waren populair. Het unieke vuurwerk, op 3 locaties, beroerde heel wat bezoekers en deelnemers. Bezoekers konden ook langsgaan bij partners die hun innovatie & duurzame initiatieven toonden aan het grote publiek, en aan het MAS en aan de Napoleonkaai stond dan weer de Maritieme Markt. Ook op het Bollekesfeest ging het dak er af, met vele populaire artiesten.

Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen heeft fantastische dagen achter de rug. De sfeer van machtige zeilschepen, het zicht van de vele masten en touwen met onze stad als decor, vervult elke Antwerpenaar met trots. Het is geen wonder dat zovelen van hen, en een massa bezoekers, daar van kwamen genieten. De koppeling met het Bollekesfeest was ook een schot in de roos, met een spectaculair vuurwerk als kers op de taart. Het was echt genieten. Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had. Ik kan niet wachten op de volgende editie! Mijn dank aan iedereen die betrokken was bij de feilloze organisatie, want ze maakten van mij en zovele anderen een fiere Sinjoor.”

©Jonathan Ramael ; Valery Vasilevskiy (vuurwerk) ; LUCID (boten op Schelde)

Maandag vertrek schepen

The Tall Ships Races 2022 bestaan uit 2 races. De eerste race startte op 7 juli in Esbjerg (Denemarken) en eindigde in Harlingen (Nederland). De schepen vaarden van daaruit naar Antwerpen en kwamen op 22 juli aan. Op maandag 25 juli vertrekken de schepen voor een tweede race richting Aalborg (Denemarken).

Bedoeling van de Races is om een cruciale positieve sociale impact te genereren. Ze promoten het onderlinge begrip tussen jongeren van verschillende culturen en landen, en bieden hen via de zeiltraining een persoonlijke ontwikkeling en ervaringen die ze voor het leven meedragen. Zo doen, na een inclusieve selectie, ook deze keer bijna honderd Belgische jongeren mee, als lid van de Antwerp Crew.

Ook in 2026 en 2030

Antwerpen zal ook voor de twee komende edities van The Tall Ships Races, in 2026 en 2030, gaststad zijn. De stad werd namelijk als allereerste 'Anchor Port' erkend door organisator STI, dat nieuws werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Schepen Annick De Ridder: "Als havenschepen wil ik de band tussen stad en Schelde herstellen, want de Vlaming moet terug trots worden op de traditie van scheepvaart en de grote welvaart die onze haven voorbrengt. De hoge bezoekersaantallen van het voorbije weekend bewijzen dat er wel degelijk interesse daarvoor is. Net daarom kijk ik samen met de vele andere bezoekers alvast uit naar de volgende editie in 2026 die ook Antwerpen opnieuw zal aandoen. We wensen de crews een behouden vaart naar Aalborg in Denemarken."

Hieronder kan de pers nog een document met heel wat weetjes en bijkomende cijfers over deze Antwerpse recordeditie van The Tall Ships Races downloaden.

Weetjes_Cijfers_TSR2022.docx 23 KB

Alle andere informatie voor de pers, eerder verstuurde persberichten en beeldmateriaal is terug te vinden op https://tallships.antwerpen.be/pers/.

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Gert Ickx Woordvoerder Port of Antwerp-Bruges

Copyright headerbeeld: LUCID

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.