760.000 toeschouwers voor reuzenhonden Bull Machin en Xolo in Antwerpen

760.000 toeschouwers voor reuzenhonden Bull Machin en Xolo in Antwerpen

Reuzenhonden Bull Machin en Xolo brachten vrijdag, zaterdag en zondag meer dan 750.000 toeschouwers samen in Antwerpen, ondanks het wisselvallige weer. De reusachtige bulldog Bull Machin en zijn vriend, de Mexicaanse naakthond Xolo, verkenden de Antwerpse straten en pleinen en gingen samen en apart op avontuur in de stad. Het magische spektakel sloot zondag aan het Zuidpark af met een indrukwekkende race tussen de twee reuzenhonden.

De komst van de twee imposante reuzenhonden van het befaamde straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Antwerpen bleek een schot in de roos. In een imposant spektakel vol magie en humor verkenden de twee reuzenhonden Bull Machin en Xolo de Antwerpse straten en pleinen. Dat trok ondanks het wisselvallige weer heel wat kijklustigen.

Stad Antwerpen, Zomer van Antwerpen en Royal de Luxe werkten in de afgelopen maanden intensief samen om van dit weekend een succes te maken. Door een goede opvolging en in nauw overleg met alle partners en de hulpdiensten verliep alles veilig en volgens plan.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Met een adembenemende race aan het Zuidpark hebben de honden Bull Machin en Xolo van Royal de Luxe het schitterende Reuzenweekend in onze stad waardig afgesloten. Antwerpen was in de ban van de Reuzen, en de opkomst was massaal. Dank aan de artiesten van Royal de Luxe, vrijwilligers van de Zomer van Antwerpen, stadsmedewerkers en hulpdiensten die drie dagen lang een glimlach toverden op honderdduizenden blije gezichten in de stad!"

Dwars door de stad

Op vrijdag ontwaakte de Bull Machin op het Koningin Astridplein, zijn vriend Xolo op het Sint-Jansplein. Bull Machin pikte zijn vriend op aan het Sint-Jansplein en samen wandelden ze tot aan het MAS, waar de twee honden een reuzenbot van het museum in ontvangst mochten nemen. 's Middags deed de Bull zijn dagelijkse siësta op het Sint-Jansplein en Xolo op het Operaplein. Na hun middagdutje pikte de Bull Xolo opnieuw op en wandelden ze samen verder doorheen het centrum. Tijdens hun wandelingen stopten de reuzenhonden regelmatig voor allerlei magische taferelen, waarbij poëzie en spektakel de bezoekers met open mond achterlieten.

Zaterdag ontmoetten beide reuzenhonden elkaar op de Keyserlei, waarna ze aan de Grote Markt en Het Steen passeerden, om daarna naar de 'tandarts' en de 'hondenschool' te gaan aan de Oude Leeuwenrui. Na een bewogen tocht door de stad gingen de honden zaterdagavond slapen aan het Zuidpark.

Zondag ontwaakten beide reuzen aan het Zuidpark voor een laatste training. De apotheose volgde in de namiddag, toen de twee honden het tegen elkaar opnamen in een heuse reuzenrace. Het werd een bloedstollende wedstrijd met enkel winnaars, want Bull Machin en Xolo kwamen samen aan de finish.

Terug naar het KMSKA

De Mexicaanse naakthond Xolo bleek eerder deze week ontsnapt te zijn uit het beroemde schilderij 'Keizer Karel als kind', van Jan Van Beers. Dat schilderij was tot nu dan ook zonder hondje te bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Nu Xolo zijn opdracht heeft volbracht keert hij zondagnacht terug naar zijn schilderij, zodat dat maandag terug in zijn geheel te bewonderen is. ​

Unieke band

Stad Antwerpen en Zomer van Antwerpen hebben al sinds de jaren negentig een unieke samenwerking met Royal de Luxe en verwelkomde in het verleden al verschillende spektakels van dit gezelschap. Zo ontving ze in 1998 de Grote en de Kleine Reus. In 2006 wandelden de Olifant en de Kleine Reuzin door de stad, in 2010 kwam er een heuse Duiker uit het Kattendijkdok en in 2015 ontmoetten Oma Reus en de Kleine Reus elkaar aan het MAS.

Royal de Luxe bezocht de stad daarnaast ook met tal van imposante voorstellingen, zoals de historische voorstelling Peplum (1995), Kleine Verhaaltjes (1999 en 2002), Solden op het Sint-Jansplein (2005), De Opstand der Paspoppen op de Meir (2012), de western Rue de la Chute (2012) en Miniatures (2019).


Alle info en beeldmateriaal is terug te vinden in het online persdossier.

Perscontacten Zomer van Antwerpen:

  • Patrick De Groote: 0475 59 91 48
  • Emilia Calabrese: 0487 65 05 72
  • Saskia Liénard: 0496 55 19 92
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Liesbeth De Maeyer Pers & PR coördinator stad Antwerpen

Copyright headerbeeld: Victoriano Moreno

Story image
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.