37.500 deelnemers genieten van stad Antwerpen in recordeditie Baloise Antwerp 10 Miles

De Baloise Antwerp 10 Miles is al 37 jaar het grootste loopfeest van het land. De dag startte met de Kids Mile en de Baloise Antwerp Short Run. Om 13.30 uur gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever dan op de Gloriantlaan op Linkeroever het startschot voor de eerste van vier startwaves van de Baloise Antwerp 10 Miles. Met 31.000 lopers op de 16 km en 37.500 in totaal is deze editie de succesvolste ooit. ​

Na drie kilometer op Linkeroever doken de deelnemers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde liep het traject onder andere langs het Justitiepaleis, de Scheldekaaien, de Grote Markt en het MAS.

Ter hoogte van kilometerpaal 13 doken de deelnemers opnieuw onder de Schelde, dit keer via de Waaslandtunnel. Aangekomen op Linkeroever was het nog een tocht van twee kilometer tot de finish op de Gloriantlaan, waar supporters vanop de tribunes hun favoriete lopers konden toejuichen.

De start in waves zorgde opnieuw voor een optimale spreiding van het deelnemersveld en dus optimaal loopcomfort op het 16 km lange parcours.

Derde zege voor Somers, eerste voor Vandenbussche

Bij de toplopers stond er voor het derde jaar op rij geen maat op Michael Somers. Hij ging er na een derde wedstrijd alleen van door en finishte na 47 minuten en 50 seconden. Daarmee was Somers een dikke halve minuut snelller dan Vincent Bierinckx (48:22). Pieter-Jan Hannes pakte nog net de derde plaats (48:57).

Bij de vrouwen was Hanne Vandenbussche veruit de sterkste. Zij liep de 16 km in 56 minuten en 11 seconden. Net geen twee minuten later finishte Hanne De Vet als tweede (58:07), Imana Truyers vervolledigde het podium (59:42).

Kids Mile & Baloise Antwerp Short Run

De 10 Miles was de apotheose van een drukke loopdag in Antwerpen die zonder incidenten verlopen is. De 1.800 kinderen van Kids Mile (1,8 km) en de 4.700 deelnemers aan de Baloise Antwerp Short Run (6,8 km) konden nog op de zon rekenen. Die Short Run ging helemaal rond het Galgenweel met een schitterend uitzicht op de Antwerpse skyline. De race werd gewonnen door Reda Aouragh 21:29 bij de mannen (21:29) en Nele Van Sanden bij de vrouwen (26:49).

Hulpdiensten en organisatie

Meer dan 150 medewerkers van Politiezone Antwerpen kregen bijstand van de Federale wegpolitie, de Federale luchtsteun en Politiezone Zwijndrecht. Ruim 100 hulpverleners met 9 ziekenwagens en 2 MUG’s van Rode Kruis Vlaanderen stonden paraat. Ze verzekerden de verkeersafwikkeling en hulpverlening aan de lopers. Ook Brandweer Zone Antwerpen was aanwezig op verschillende plaatsen langs het parcours. Er waren bovendien ongeveer 300 seingevers en meer dan 1200 medewerkers van de organisatie, vooral vrijwilligers, in de weer. Verschillende stadsdiensten zorgden ervoor dat na afloop van de wedstrijd de straten netjes achterbleven.

Mobiliteit

Kennedy-, Waasland- en Bolivartunnel werden tijdelijk afgesloten. De binnenstad was autoluw gemaakt. Door een goede samenwerking tussen verkeerspolitie en De Lijn ondervond het openbaar vervoer minimale hinder.

De Baloise Antwerp 10 Miles is een organisatie van Golazo sports, in samenwerking met Sporting A.

Meer info: www.baloiseantwerp10miles.be/nl/

 

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Gert Van Goolen Golazo

 

 

 

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.