36.873 Antwerpse leerlingen in basisonderwijs krijgen gezonde maaltijden

Succes Smakelijke Scholen breidt uit naar secundair onderwijs

Vrijdag 31 mei 2024

Stad Antwerpen ondersteunt sinds 2021 scholen om gezonde en voedzame schoolmaaltijden aan te bieden aan kleuter- en lagere scholen via het project Smakelijke School. Met 147 deelnemende scholen, waaronder 33 nieuwe, is het project een groot succes. Ook secundaire scholen gaven aan dat ze hieraan nood hebben. In vijf scholen werden pilootprojecten opgezet, dat aantal zal volgend schooljaar uitbreiden met zeven nieuwe scholen.  

Groeiend succes in basisonderwijs 

Het netoverschrijdende project Smakelijke School richt zich op het aanbieden van voedzame en gezonde maaltijden aan leerlingen in kleuter- en lagere scholen. Het doel is om bij te dragen aan de gezondheid en de leerprestaties van leerlingen door hen gezonde eetgewoonten bij te brengen

Scholen krijgen jaarlijks de mogelijkheid om in te tekenen voor deelname aan het project. Bij de start van het reglement in september 2022 namen 89 scholen deel, goed voor 21.055 leerlingen. Het huidige schooljaar zijn dat 114 scholen met 29.178 leerlingen. Na de recente oproep komen er 33 nieuwe Smakelijke Scholen bij en stijgt het aantal in september 2024 naar 147 scholen, wat neerkomt op 36.873 leerlingen die kunnen profiteren van gezonde schoolmaaltijden.  

Claudia Roelants, directeur van basisschool Het Pieterke: “Onze leerlingen kregen al fruit en soep op school, maar niet dagelijks. Dat was gewoon niet haalbaar. Bovendien merkten we dat de inhoud van sommige brooddozen te wensen overliet. Daarom beslisten we om in te stappen bij het project Smakelijke School. Zo kunnen we iedere dag onze leerlingen van een stuk fruit of een gezonde snack voorzien. Vanaf de herfstvakantie tot de paasvakantie krijgt elk kind ook een warme kom soep voorgeschoteld.”
Jinnih Beels, schepen voor onderwijs: "Ik ben tevreden dat het aantal scholen dat zich achter ons Smakelijke Schoolproject schaart in stijgende lijn blijft evolueren. We spreken over een groei van zo'n 7.000 leerlingen, wat de noodzaak en de positieve impact van dit project illustreert. Het is bemoedigend om te zien hoe het enthousiasme van basisscholen ook overslaat naar het secundair onderwijs, wat aantoont dat de vraag naar gezonde en betaalbare schoolmaaltijden in onze samenleving blijft toenemen.”

Interesse van secundaire scholen  

Het succes van het project en de positieve reacties van basisscholen hebben geleid tot interesse vanuit het secundair onderwijs. Dit schooljaar zijn 5 pilootprojecten gestart in secundaire scholen waarbij verschillende concepten uitgetest worden. 918 jongeren kunnen hier met het aanbod aan gezonde voeding kennismaken. Vanaf september 2024 worden dat 12 secundaire scholen, goed voor 2.544 leerlingen. Met deze pilootscholen test de stad volgend schooljaar verder of naast de lopende concepten een overkoepelende voedselaanpak haalbaar is voor secundaire scholen. Dit geeft aan dat de stad vastbesloten is om ook oudere leerlingen toegang te bieden tot gezonde maaltijden tijdens de schooldag. 

Met Smakelijke School zet Antwerpen een belangrijke stap in de richting van een gezondere toekomst voor haar jongeren. Het project toont aan dat de stad zich inzet voor de gezondheid en leerprestaties van jongeren en blijft streven naar uitbreiding en verbetering van dit waardevolle initiatief.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.