100 jaar Linkeroever laat alle inwoners meefeesten

31/03/2023

Op 31 maart 2023 hoort Linkeroever 100 jaar bij Antwerpen. District en stad Antwerpen nodigen iedereen dan ook uit om mee te vieren. Iedereen die wil kan een straatfeest, speelstraat of project op Linkeroever aanvragen en krijgt daarbij een leuke verrassing. De afsluiter van dit feestjaar is een groot buurtfeest voor alle inwoners van Linkeroever.

100 jaar Linkeroever met Beleef je buurt

Een straatfeest, speelstraat, expo, festival, workshop of andere activiteit organiseren kan dankzij de financiële ondersteuning binnen het Beleef je buurt-aanbod van district Antwerpen. Tijdens het feestjaar krijgen initiatiefnemers bovendien een vlaggenlijn en verrassing om hun evenement of buurtfeest extra feestelijk te maken.

Antwerps districtsschepen voor evenementen en feestelijkheden Charlie Van Leuffel: “We hopen dat veel inwoners projecten indienen, zodat we samen deze unieke gebeurtenis kunnen vieren met straatfeesten, wandelzoektochten, buurtdrinks,… Er beweegt al heel wat op Linkeroever en dat willen we extra ondersteunen met unieke Linkeroever-vlaggetjes en ‘babbelkaartjes’ voor iedereen die ondersteuning aanvraagt vanaf 31 maart. Op zondagnamiddag 24 september sluiten we het feestjaar af met een gezellig buurtfeest voor groot en klein aan de Zeescoutsbasis, die dit jaar ook hun 100-jarig jubileum vieren. We nodigen iedereen graag uit om daar samen 100 jaar Linkeroever te vieren, en te klinken op dit prachtig deeltje van onze stad waar we zo fier op zijn!”

Het volledige aanbod van Beleef je buurt is te vinden op www.beleefjebuurt.be of via www.100jaarlinkeroever.be.

Linkeroever ontdekken

Met de route- en beweegapp Hitta en de literaire stoeptegels van Citaat op Straat kunnen bezoekers en inwoners verschillende leuke wandelingen doen. Een ideale manier om Linkeroever, waar groen, wonen en water dicht bij elkaar liggen, te ontdekken. Tijdens het feestjaar worden leuke doe- en bezoektips verzameld op www.100jaarlinkeroever.be.

Later dit jaar volgt er een openluchtexpo op Linkeroever waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy:“Je kan je vandaag niet meer voorstellen dat dit ooit een poldergebied buiten Antwerpen was. Vandaag is het een levendige stadswijk bewoond door 17.000 Antwerpenaren, en is het voor veel Sinjoren een geliefkoosde plek om te ontspannen.”

Van Vlaams Hoofd tot Linkeroever

In 2023 is het precies 100 jaar geleden dat het Vlaams Hoofd, een gehucht van de gemeente Zwijndrecht waaruit later de Sint-Annaparochie zou groeien, bij de stad Antwerpen kwam. Via de ondertekening van de Aanhechtingswet op 19 maart 1923 werd dit gebied dat we nu kennen als Linkeroever officieel bij de stad gevoegd.

Op 31 maart 1923 maakten de toenmalige stads- en gemeentebesturen de symbolische overtocht per boot met een slotreceptie op het stadhuis om de toevoeging van het nieuwe stadsdeel te vieren. Op de dag van het buurtfeest, 24 september 2023, zullen het stads- en districtscollege van Antwerpen deze overtocht herhalen.

Burgemeester Bart De Wever: "Honderd jaar geleden was Linkeroever, om het in de woorden van mijn roemrijke voorganger Frans Van Cauwelaert te zeggen, een woestenij. Het was onbegrijpelijk dat de inwoners van het Vlaams Hoofd moesten toezien hoe aan de overkant van de Schelde, onder de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwetoren die voor hen zo’n vertrouwd gezicht was, economische en technologische vooruitgang welvaart en welzijn bracht waar zij niet van konden profiteren. Stromend water, vlotte tramverbindingen, het waakzame oog van een goed georganiseerde politie en brandweer: het waren allemaal verre dromen voor het Vlaams Hoofd. Voor de Antwerpenaren, Van Cauwelaert voorop, was het dan weer onbegrijpelijk dat de stad uit haar voegen barstte terwijl er op de andere oever nog zoveel plaats was. De Aanhechtingswet vervulde een oude Antwerpse droom: de rivier oversteken, de Schelde overwinnen. Antwerpen had grootse plannen voor Linkeroever. Er moest een voorstad komen van 150.000 inwoners. Gelukkig is die er nooit gekomen. Vandaag wonen er ongeveer 17.000 Antwerpenaren. De grootste appartementsgebouwen staan er broederlijk naast villawijken en arbeidershuizen. Strandgangers en mosselliefhebbers houden de sfeer van het Sint-Anneke van het fin de siècle levendig. Linkeroever heeft altijd een eigen karakter behouden. En dat wil Antwerpen passend vieren."
Bart De Wever Burgemeester
Paul Cordy Districtsburgemeester district Antwerpen bevoegd voor publiek domein & mobiliteit en burgerlijke stand
Charlie Van Leuffel Antwerps districtsschepen bevoegd voor evenementen en feestelijkheden
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Felix Lion Projectdeskundige cultuur en evenementen, District Antwerpen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.