1 miljoen euro voor creatieve ondernemers in Borgerhout

1 miljoen euro voor creatieve ondernemers in Borgerhout

De gerenoveerde centers onder de spoorwegberm aan de Engelselei in Borgerhout krijgen een vervolg. De stad maakt hiervoor middelen beschikbaar. De tweede fase van dit project heeft de ambitie om nog eens 30 centers te renoveren en een nieuwe invulling te geven. De werken starten begin 2024, zodat de centers in de loop van 2025 in gebruik genomen kunnen worden. Eerder werden er al 19 ruimtes onder de spoorweg gerenoveerd en in gebruik genomen door een mix van lokale ondernemers.

Na een positieve evaluatie van het huidige centerproject in Borgerhout bereidt AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten, de ontwikkeling van 30 extra centers voor. De stad stelt voor deze tweede fase budget beschikbaar vanuit het programma economie.

Claude Marinower, schepen voor economie: “We investeren 1 miljoen euro in het vervolg voor de centers. De eerste fase heeft aangetoond dat er veel vraag is naar betaalbare ruimtes voor creatieve ondernemers. Er is zelfs een wachtlijst met geïnteresseerden voor de huidige centers. Bovendien krijgt de buurt niet alleen een forse impuls op het vlak van bedrijvigheid, maar wint de hele wijk met een levendige stadswal.”

Met deze investering kan de tweede fase van het project van start gaan. Hiervoor werkt AG Vespa ook samen met Infrabel, dat instaat voor de spoorweginfrastructuur.

“Het dak van de spoorwegberm en dus van de centers moet eerst vernieuwd worden. Een werk dat bij Infrabel op de planning staat voor 2023. Dit moet de vochtinsijpeling tegengaan waarmee ook sommige van de gerenoveerde centers nog kampen. Daarnaast is het nabijgelegen spoorparkproject een mooie opportuniteit om de centers in de kijker te zetten. Het park, waarvan de eerste fase in 2024 opgeleverd wordt, sluit immers aan op de centers. Zo creëren we meer passage, wat op zijn beurt zal zorgen voor een levendig concept”, aldus Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa.

Creatieve ondernemers

Al ruim 3 jaar huizen er lokale creatieve uitbaters met een diverse mix aan activiteiten in de 19 reeds gerenoveerde centers, waaronder een lab voor alcoholvrije dranken, een atelier voor houtsnijden, een microbrouwerij, een pottenbakkerij en een meubelstofferingszaak.

Binnenkant van een van de gerenoveerde centers © AG Vespa | Johnny Umans
Binnenkant van een van de gerenoveerde centers © AG Vespa | Johnny Umans

Gefaseerd renovatieproject

De vakkundig gemetste spoorwegberm in Borgerhout dateert van 1899 en ligt op de grens tussen de Singel en de Antwerpse binnenstad. Maar de mooie stadswal in vakkundig metselwerk verloederde met het verstrijken van de jaren. Eind 2018 huldigde de stad de eerste 13 gerenoveerde centers officieel in, in 2019 volgden nog 6 grotere centers met stalen uitbouwen. De eerste fase van het project kwam zo uit op 19 gerenoveerde centers. AG Vespa zorgde voor het reinigen van de gevel van historisch metselwerk en natuursteen en liet stabiliteits- en waterwerende werken uitvoeren. Ook betonvloeren, gevelschrijnwerk en uitbouw- en luifelconstructies werden geplaatst, net als beglazing en aluminium buitenschrijnwerk, ventilatie, elektriciteit, water en zonneluifels. Naast winkel en-atelierruimte kwam er ook een centralevoorzieningencenter met keuken en sanitair voor alle concessiehouders. Eén center doet dienst als buurtfietsenstalling.

Fase twee van de centers volgt de lijn van de eerste fase zowel wat renovatie als ​ invulling betreft. De stad wil hiermee betaalbare ruimtes aanbieden voor ambachten, starters en verkoopfuncties die elders minder makkelijk aan bod komen.

Spoorpark

In het verlengde van de Engelselei werkt AG Vespa aan het toekomstige Spoorpark, en wel het deel dat op en parallel aan de verhoogde spoorweg ligt tussen het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout en de Draakplaats in het district Antwerpen. Samen maken deze projecten een nieuw levendig traject van deze oude stedelijke infrastructuur.

Meer uitgebreide informatie over de centers staat op www.agvespa.be/projecten/centers.


De pers vindt een inplantingsplan, foto's van de gerenoveerde centers en van de te renoveren centers in de mediagalerij (copyright: zie bestandsnamen). Opgelet, deze beelden zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers:

press.businessinantwerp.be/media/album/15196
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa

Copyright headerbeeld: AG Vespa

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.