Tweede fase Park Brialmont afgerond

De tweede fase van de aanleg van Park Brialmont is klaar, op zondag 15 september vond het openingsfeest plaats. De twee onderdelen van het grote park, Wolvenberg en Brilschans, kregen nieuwe verblijfsplekken aan het water, nieuwe parkpaden, comfortabele verbindingen voor fietsers, nieuwe spel- en sportmogelijkheden én meer toekomstige natuurwaarde. 

Tijdens het openingsfeest namen buurtbewoners deel aan een geleide wandeling door Park Brialmont. Natuurpunt ging met een gids op stap door natuurreservaat Wolvenberg, en de ontwerper van het vernieuwde park gaf een rondleiding door het Brilschanspark en natuurpark Wolvenberg. 

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Het nieuwe Park Brialmont past perfect binnen de vergroening en verblauwing die we met stadsontwikkeling deze legislatuur nastreven. Denk daarbij aan plekken aan het water, paden langs het water en doorheen natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans, en aan mooie open groene ruimte om te ontspannen. Kortom, Park Brialmont is niet alleen het groene hart van Berchem, maar ook een oase van groene rust in het hart van een stad die bruist van het leven! Bovendien legt het park mooie visuele linken naar de Brialmontomwalling, een meer dan interessant hoofdstuk uit onze rijke stadsgeschiedenis." 
Berchems districtsburgemeester Evi Van der Planken: “Het district ging 10 jaar geleden al van start om dit project vorm te geven. Er waren veel aparte, weinig toegankelijke groene gebieden rond de Antwerpse Ring. Met het masterplan Park Brialmont hebben we deze groene plekken in het hart van Berchem samengebracht. Heel wat Berchemse wijken grenzen aan het park, waardoor er heel wat extra natuur toegankelijk werd voor de bewoners. Daarenboven zorgden we voor extra voorzieningen: rustplekken aan het water, schaduwrijke zones, een nieuw speelterrein, het calisthenicstoestel, tafeltennis,… . Park Brialmont is zo een voorbeeld geworden van wat er met de andere Ringparken in Antwerpen mogelijk is.” 

Archeologische opgravingen 

Bij een drankje konden bezoekers archeologische vondsten uit het park bewonderen. Park Brialmont is aangelegd op de resten van de Brilschans, één van de vestingwerken van de Brialmont-omwalling. Sinds 2004 hebben op verschillende plekken op het terrein archeologische opgravingen plaatsgevonden. Aan de oppervlakte is er vandaag nog weinig zichtbaar van de militaire structuur, maar ondergronds des te meer. Delen hiervan werden zichtbaar gemaakt in de nieuwe wadi’s. Naast de bouwwerken werden ook heel wat gebruiksvoorwerpen teruggevonden zoals flesjes, soldatenschoenen, houwelen en moersleutels, gamellen, inktpotjes, enzovoort. Ze geven een inkijk in het leven rond deze plek. Van de bouwvakkers die de omwalling bouwden, de militairen die er woonden en gestationeerd waren, tot de burgers die via de poorten de stad in en uit konden.  

Natuurhuis en park 

Bij standjes van stad en district kregen bewoners meer info over het toekomstige Natuurhuis Brialmont, een Vlaams expertisecentrum voor stedelijke natuur waar ook Natuurpunt een natuureducatieve werking zal starten. Als alles volgens plan verloopt zal de bouw van het Natuurhuis eind 2024 starten, en duren de werken ongeveer een jaar. Er werd ook meer verteld over Park Brialmont, de nieuwe fonteinen, het nieuwe speelterrein en het calisthenicstoestel. De echte sportievelingen kregen onder professionele begeleiding een workshop op dit krachttrainingstoestel. 

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Tatjana Scheck Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Evi Van der Planken Districtsburgemeester district Berchem
Jef van Waterschoot Wijkcoördinator district Berchem
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.