Antwerpen lanceert campagne tegen cocaïne op internationale anti-drugs dag

Woensdag 26 juni 2024

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel. Niet toevallig lanceert de stad dan ook vandaag een campagne tegen cocaïne. Met de boodschap 'Cocaïne verwoest. Jouw leven. Onze samenleving.' wil stad Antwerpen een duidelijk signaal geven aan cocaïnegebruikers en hun omgeving. Met de hashtag #AntwerpenTegenDrugs maakt de stad bovendien aan slachtoffers en omstaanders duidelijk dat ze ook de strijd tegen drugs in het algemeen blijft aangaan.

De campagne bestaat uit online advertenties en affiches. Daarop is te zien welke impact en gevolgen druggebruik heeft. De campagne zal niet in het straatbeeld te zien zijn, maar richt zich voornamelijk op het uitgaansleven.

Cocaïne verwoest levens en samenleving

Dat cocaïne levens en onze samenleving verwoest, bewijzen aanslagen, misdaadcijfers en slachtoffers elk jaar opnieuw. Zo registreerde Politiezone Antwerpen sinds 2022 al meer dan 100 drugsaanslagen in de stad. Daarnaast vermoordt de georganiseerde misdaad rond cocaïnehandel jaarlijks wereldwijd 100.000 mensen. Volgens UNODC (het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit) is dat ongeveer evenveel als alle slachtoffers van gewapende conflicten samen. Cocaïnegebruikers zelf hebben bovendien 24 keer meer kans op een hartinfarct. En ook voor het milieu is cocaïne een ramp. De ecologische impact is minstens 30 keer groter dan die van andere gewassen, zoals koffie. Cocaïneteelt zorgt daarnaast ook voor illegale ontbossing en de onderdrukking van inheemse volkeren. Dat blijkt uit cijfers van UNODC.

Stad zet in op hulp voor gebruikers

Stad Antwerpen zet dan ook heel sterk in op hulpverlening en preventieve acties. De stad investeert meer dan 3 miljoen euro in zorg en hulpverlening voor mensen met een verslaving. Van preventieve en laagdrempelige gezondheidsbevorderende initiatieven, tot opnames en intensieve ambulante trajecten. 

Burgemeester Bart De Wever: "Cocaïne verwoest niet alleen levens, maar ondermijnt ook onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat 34% van uitgaanders in 2022 aangaf cocaïne te hebben gebruikt. We richten ons met deze campagne dan ook specifiek op het uitgaansleven. Het is onze plicht om onze stad en haar inwoners te blijven wijzen op de verwoestende impact van drugs en hen te beschermen met hulpverlening en preventieve acties zoals deze."

Multidisciplinaire aanpak

De stad wil ook de overlast en problemen door drugs indijken. Politie Antwerpen voert daarom verschillende lokale acties uit via onder meer onderzoekers van het wijkteam, het drugsondersteuningsteam of de mobiele eenheid. Daarnaast hanteert Politiezone Antwerpen een multidisciplinaire 360° aanpak in samenwerking met onder andere de lokale recherche en het team ondermijning. De bestrijding van de drugsproblematiek kan namelijk enkel succesvol zijn als er vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt. Zo helpt stad Antwerpen de gebruiker de strijd aan te gaan én worden de gevolgen van het druggebruik beperkt.

Meer info over de campagne is te vinden op antwerpentegendrugs.be.


Gebruik je drugs of ben je bezorgd om iemand? Weet dat er oplossingen zijn. Ontdek de mogelijkheden op antwerpentegendrugs.be of bel, chat of mail met de Druglijn.

Heb je een vermoeden van een cannabisplantage, drugslabo of dumping van drugsafval? Een verdachte situatie in de provincie Antwerpen melden kan via het meldpunt www.drugsplantageontdekt.be.

Bart De Wever Burgemeester
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.